“Er moet eerst wat gebeuren!” Je hoort die opmerking wel eens. Een onveilige situatie gaat heel lang goed totdat er iets gebeurt. Dan denk je…had ik maar! Na het ongeluk komen vaak de initiatieven. Zo ook met val-ongelukken. Voorkomen is beter dan genezen.
Waarom Valpreventie?
Valpreventie is het verminderen of voorkomen van val-ongelukken bij ouderen door risicofactoren te behandelen of aan te passen. Val-ongelukken zijn de meest voorkomende oorzaak van verwondingen bij mensen van 65 jaar of ouder. Bijna de helft van alle val-ongelukken veroorzaakt verwondingen als hersenletsel of botbreuken. Steeds meer mensen hebben zorg nodig nadat ze zijn gevallen.
Onderdelen valpreventie
De zorg bij valpreventie bestaat uit drie onderdelen:
- De valrisicotest: een test om te bepalen of een oudere een hoog valrisico heeft.
- De val-analyse: een analyse van de oorzaken van het hoge valrisico, bijvoorbeeld:
- minder spierkracht en evenwichtsproblemen; slecht zien;
- angst om te vallen;
- inrichting van de woning of omgeving (gladde vloeren, losliggende tegels of slechte verlichting).
- Een advies op maat om het valrisico te verkleinen, bijvoorbeeld aanpassen van medicatie, verbeteren van het gezichtsvermogen, aanpassen van de woning en een trainingsprogramma.
Val-ongevallen verminderen
Veel val-ongevallen gebeuren in en om de woning. Vooral trainingsprogramma’s die zijn gericht op het verbeteren van evenwicht, lopen en spierkracht verminderen het aantal val-ongevallen. Er zijn al een tal van beweegactiviteiten bij Stichting Welzijn Nunspeet die de spierkracht bevorderen en ook belangrijk, het is er gezellig.
Beweeg mee
We bieden verschillende beweegactiviteiten aan zoals:
- Sportief+ maandagochtend en donderdagavond
- Dynamic tennis woensdagmiddag
- Zit fit dinsdagochtend
- Zumba maandagochtend
- Tai Chi vrijdagochtend
Meer info
Wilt u meer informatie of eens kennis komen maken. U bent van harte welkom. Of neem contact op met Evelien via: evelien@welzijnnunspeet.nl of 06-8999 1906