Mozaïek – Multiculturele Vrouwen Gespreksgroep Nunspeet
Na afloop van de Internationale Vrouwendag werd aan een aantal vrouwen, ook uit Nunspeet, gevraagd om na te praten. Het onderwerp was huiselijk geweld. Aan die vraag werd gehoor gegeven en zo kwamen een aantal vrouwen uit Nederland, Irak en Pakistan in huiselijke kring bij elkaar. Besloten werd ook andere vrouwen aan te schrijven en zo werd in Nunspeet de Stichting Mozaïek opgericht. Om te kunnen groeien werd een locatie gezocht en na verschillende onderkomens werd het uiteindelijk de Rank in ’t Hul. Een mooie plek centraal in Nunspeet en voor iedereen goed bereikbaar. Daar vindt eens per maand een groepsbijeenkomst plaats waar steeds zo’n 25 mensen aan deelnemen. Het totale aantal deelneemsters is nu 55. Zij zijn afkomstig uit tal van landen zoals Indonesië, Afghanistan, Pakistan, Oekraïne, Syrië, Egypte, Soedan, Somalië, Kenia, Marokko, Colombia, Argentinië en Nederland. Het bestuur nodigt met name ook meer belangstellende Nederlandse/Nunspeetse vrouwen uit zich aan te sluiten, zodat een goede mix ontstaat. Sinds september 2024 zijn de activiteiten ondergebracht bij Stichting Welzijn Nunspeet.
Doelstelling
Het doel van Mozaïek is een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving. In de bijeenkomsten staan ontmoeting, voorlichting, informatie en culturele ontwikkeling centraal. Het is een ontmoetingsplaats voor vrouwen uit de hele wereld, om elkaar en elkaars cultuur beter te leren kennen. In de bijeenkomsten wordt Nederlands gesproken, voor iedereen verstaanbaar, dat is tevens een goede oefening voor anderstaligen. Voor gastsprekers is het belangrijk zich goed voor te bereiden om een goede aansluiting te vinden bij de doelsgroep. Culturele verschillen vragen om een bijzondere aanpak.
Activiteiten
Stichting Mozaïek is een actieve vrouwengroep. Zo zijn zij actief betrokken bij de Naturalisatie dag in de gemeente, Internationale Vrouwendag, Participatietraject en meer. In de maandelijkse bijeenkomsten wordt veel aandacht besteed aan allerlei leerzame, leuke en nuttige zaken. Enkele voorbeelden: bezoek van een schoonheidsspecialiste, GGD die informeert over vaccinatie, een bijeenkomst werd geleid door het Landelijk Steunpunt Extremisme, er werd een bezoek gebracht aan de Kijktuinen en het Openlucht Museum in Arnhem. Twee docenten van de Vrije Academie begeleidden een creatieve bijeenkomst om zelf te schilderen. Nieuwe thema’s zijn diabetes en Dementie. Een mengeling dus van leuke nuttige en informatieve zaken, waardoor de deelnemers meer te weten komen over de Nederlandse cultuur, één van de doelstellingen van Mozaïek.
In 2019 is Mozaïek ‘bruggenbouwer van het jaar’ geworden in Nunspeet. Een initiatief van Stichting Present.
Ook het leren kennen van het eigen dorp is daar een onderdeel van. Zo nam de Bibliotheek het initiatief tot taalwandelingen, gewoon gezellig wandelen al pratend en ontspannen met taal spelen. Zo ontdekken de deelnemers de mooie plekjes in eigen omgeving. Inmiddels zijn er ook al fietstochtjes gemaakt in de omgeving. En in samenwerking met Sportbedrijf Nunspeet en Nunspeet Beweegt is ook gestart met zwemmen, fitness, gymnastiek en weerbaarheid. Ook zijn er zwemdiploma’s uitgereikt aan enkele nieuwe Nederlanders. Mozaïek stimuleert ook de deelneemsters in hun ontwikkeling. Fijn is dat een aantal bijzondere activiteiten kunnen worden georganiseerd, naast de structurele subsidie van de gemeente, door een extra bijdrage van de gemeente en ook een mooie gift van Kringloop de Cirkel. Hieruit blijkt dat er steeds meer erkenning ontstaat voor het werk van Stichting Mozaïek.
Samenwerking
Waar mogelijk en gewenst werkt Stichting Mozaïek graag samen met andere organisaties. Belangrijk daarbij is het Servicepunt Vrijwilligers, maar ook Taalmaatjes, Stichting Vluchtelingenwerk, WOC, Zorgbelang Gelderland, Voedselhulp Nunspeet, ’t Venster, de Bibliotheek, Centrum Jeugd en Gezin, en nu ook Sportbedrijf Nunspeet.
Tekst overgenomen uit het artikel Nunspeet.nu (2 jan 2020)
Contactpersoon
Evelien van den Berg
sociaal cultureel werker
ma / di / wo /