Dementievriendelijk Nunspeet
SWN werkt al jaren intensief samen voor het Alzheimer Trefpunt. Daarnaast is SWN betrokken bij de Geheugenfitness in WOC de Binnenhof. Ook hebben we samen met Steunpunt Mantelzorg gespreksgroepen voor partners van mensen met dementie en bieden we individuele ondersteuning als er sprake is van dementie. Heeft u vragen over dit onderwerp of de trainingen, dan kunt u hiervoor contact opnemen met Judith Lutgerink.
De komende twee jaar zal SWN de training ‘Samen dementievriendelijk: goed omgaan met dementie’ aanbieden. Dit doen we in samenwerking met o.a. de gemeente Nunspeet. Deze training is voor burgers, vrijwilligers, organisaties en bedrijven. De signaleringskaart dementie is ontwikkeld in het regionaal netwerk dementie en hieronder te lezen.
Contactpersoon
Judith Lutgerink
welzijnswerker volwassenen & ouderen
di / do / vr
10 signaleringen rondom dementie
1. Vergeetachtigheid
Wanneer iemand nieuwe informatie vergeet, kan dit een teken zijn van dementie. Ook kan iemand belangrijke data of gebeurtenissen vergeten. Of hij kan dezelfde vraag steeds opnieuw stellen en afhankelijk zijn van spiekbriefjes of familie voor dingen die hij eerst zonder hulp kon onthouden.
2. Problemen met dagelijkse handelingen
Gewone dingen gaan steeds moeilijker. Bijvoorbeeld geldzaken regelen en hobby’s uitoefenen. Ook wordt het lastiger om dingen te plannen of in de juiste volgorde uit te voeren. Zoals koffie zetten of een maaltijd bereiden.
3. Vergissingen met tijd en plaats
Iemand met (beginnende) dementie heeft minder besef van tijd en raakt vaker de weg kwijt. De persoon vergeet soms waar hij is en hoe hij daar gekomen is.
4. Taalproblemen
Een kenmerk van dementie is dat het moeilijker wordt om een gesprek te volgen. De persoon kan midden in een gesprek stoppen met praten en vergeten hoe hij verder moet. Of hij herhaalt wat hij daarvoor al zei. Ook kan iemand met dementie namen en eenvoudige woorden vergeten. Praten gaat ook minder vloeiend.
5. Kwijtraken van spullen
Iemand met (beginnende) dementie kan spullen op vreemde plekken leggen. Bijvoorbeeld een portemonnee in de koelkast of een boek in de oven. Hij raakt spullen kwijt en kan niet meer achterhalen waar hij ze gelaten heeft.
6. Slecht beoordelingsvermogen
Voor iemand met dementie kan het lastig zijn om situaties in te schatten en keuzes te maken. Hij kan aanbiedingen slecht beoordelen en grote sommen geld uitgeven. Bijvoorbeeld als hij teveel boodschappen koopt of spullen die hij niet nodig heeft.
7. Terugtrekken uit sociale activiteiten
Iemand kan problemen hebben met sociale activiteiten, zoals zijn hobby’s, sport en gesprekken. Hij trekt zich vaker terug en onderneemt minder dan voorheen. Ook kan hij urenlang voor de televisie zitten en veel langer slapen dan gewoonlijk.
8. Veranderingen in gedrag en karakter
Het komt voor dat iemand met dementie ander gedrag gaat vertonen. Hij kan verward, achterdochtig, depressief of angstig worden. Zonder duidelijke aanleiding kan zijn stemming omslaan. Ook het karakter verandert. Hij kan soms dingen doen die hij anders nooit deed.
9. Onrust
Een van de symptomen van dementie is onrust. Daardoor lijkt het alsof hij steeds iets zoekt, moet opruimen of iets anders moet doen. Door dit constante gevoel van onrust en de behoefte om te lopen, krijgt iemand vaak slaapproblemen.
10. Problemen met het zien
De hersenen krijgen moeite om te verwerken wat iemand ziet. De persoon kan bijvoorbeeld afstanden minder goed inschatten.
Bron: Alzheimer-nederland.nl
Hoe ga ik er mee om?
1. Respect voor het indivudu
Praak niet over, maar met iemand. Wees behulpzaam.
2. Straat rust uit.
Praat en beweeg rustig. Pas je tempo aan.
3. Maak contact
Kijk iemand aan. Luister aandachtig.
4. Wees duidelijk
Gebruik naast woorden, gebaren.
5. Een glimlach is het halve werk
Een compliment maakt blij. Wees vriendelijk.
6. Gebruik humor
Hou het gesprek luchtig.
7. Ga mee in het gesprek
Ook als er geen herkenning is. Probeer te begrijpen, spreek niet tegen.