15 juni: Internationale Dag tegen Ouderenmishandeling

28 mei 2025 | Nieuws

Wereldwijd staan we jaarlijks op 15 juni stil bij een belangrijk, maar vaak onderbelicht onderwerp: ouderenmishandeling. Dit kan gaan om fysiek geweld of verwaarlozing, maar ook om financiële uitbuiting, zoals het gebruiken van iemands pinpas zonder toestemming.

In Nederland worden jaarlijks naar schatting 200.000 ouderen slachtoffer van mishandeling. Vaak blijft dit verborgen uit schaamte, loyaliteit of angst. Juist daarom is alertheid van professionals in het sociaal domein van groot belang. Zij kunnen signalen herkennen en actie ondernemen.

Meer bewustwording is hard nodig
Eén op de twintig ouderen krijgt te maken met een vorm van mishandeling of misbruik. De Internationale Dag tegen Ouderenmishandeling is bedoeld om dit complexe probleem onder de aandacht te brengen. Mishandeling ontstaat vaak geleidelijk en de pleger, soms een partner, kind, buur of mantelzorger, is zich lang niet altijd bewust van zijn of haar gedrag. Overbelasting, stress of onmacht kunnen een rol spelen, maar dat maakt het niet minder ernstig.

Door bewustwording te vergroten, kunnen we samen zorgen voor een veilige oude dag voor iedereen.

Signalen bespreekbaar maken met oog voor veiligheid én vertrouwen
Voor veel mensen is het lastig om vermoedens van ouderenmishandeling aan te kaarten. De angst om iemand onterecht te beschuldigen of de band met die persoon te beschadigen, speelt vaak mee. En ja, praten over geweld voelt ongemakkelijk. Toch is het belangrijk om het grotere doel in gedachten te houden: zorgen dat ouderen veilig zijn en veilig kunnen blijven wonen.

De meldcode biedt houvast bij het zorgvuldig en respectvol bespreken van zorgen. Belangrijk is om te beseffen dat betrokkenen vaak te maken hebben met gevoelens van angst of loyaliteit. Benader het gesprek daarom met openheid en zonder oordeel. Benoem je zorgen, maar veroordeel niet.

Een goede tip: praat waar mogelijk met mensen afzonderlijk. Zo geef je ruimte om eerlijk te spreken, zonder vrees voor mogelijke gevolgen.

In de week van 15 juni: in gesprek over ouderenmishandeling
Tijdens de week van 15 juni schuift een sociaal werker aan bij diverse activiteiten die door SWN worden georganiseerd. Zij gaat in gesprek met aanwezigen om meer te vertellen over ouderenmishandeling en het vergroten van de bewustwording. Er is ruimte om vragen te stellen en ervaringen te delen.

Met behulp van een zogeheten ‘signalenkaart’ laat zij zien hoe je ouderenmishandeling kunt herkennen en welke stappen je kunt nemen als je je zorgen maakt. Een waardevol moment om samen stil te staan bij een belangrijk onderwerp.

Mocht je vragen hebben over dit onderwerp en graag iemand willen spreken? Neem dan contact op met één van onze ouderenadviseurs via 0341 – 252 020

Gerelateerde nieuwsberichten

Vrijheidsbrunch: ‘Natuurlijk Ontmoeten’ was een groot succes

Vrijheidsbrunch: ‘Natuurlijk Ontmoeten’ was een groot succes

Op 5 mei werd er een vrijheidsmaaltijd aangeboden aan ruim 200 gasten. Deze eerste activiteit, die het nieuwe Platform Multicultureel Nunspeet organiseerde, was een groot succes. Dat kwam mede door de geweldige onderlinge samenwerking, onder andere met het...

Weerbaarheidstraining tieners groep 8, 1ste en 2de klas

Weerbaarheidstraining tieners groep 8, 1ste en 2de klas

Zoals misschien al bij jullie bekend bieden we vanuit Stichting Welzijn Nunspeet (SWN) al jaren sociale vaardigheidstrainingen en weerbaarheidstrainingen binnen de Gemeente Nunspeet, zowel op basisonderwijs als voortgezet onderwijs, maar ook buitenschools. We hebben...

Clubkampioenschap biljartvereniging Sociëteit Voor Ons Plezier (SVOP)

Clubkampioenschap biljartvereniging Sociëteit Voor Ons Plezier (SVOP)

Op donderdag 24 en vrijdag 25 april 2025 werd het jaarlijks club kampioenschap van de biljartvereniging Sociëteit Voor Ons Plezier (SVOP) in de Veluvine te Nunspeet gehouden. Het kampioenschap was een groot succes en werd druk bezocht door de leden. Op de foto wordt...