Jongerenwerkers in Nunspeet: ‘Nood was hoog in coronatijd’

24 maart 2022 | Nieuws

Tijd om zich te vervelen hebben ze niet; de jongerenwerkers bij Stichting Welzijn Nunspeet. We spreken met Jacquelien Hulst en Bert de Jonge over hun functie. Ook in coronatijd hebben ze, rekening houdende met de maatregelen, hun werk kunnen doen en dat was geen overbodige luxe. “We hebben de jeugd uit een dalletje kunnen trekken en daar doen we het voor.”

“Het is vrij breed wat we doen”, legt Jacquelien uit. “Het is een stukje vrijetijdsbesteding tot aan lichte hulpverlening. Je ziet dat we binnen de activiteiten contact met de jongeren leggen en zorgen dat ze ons kennen. Dat ze weten wie we zijn én dat ze weten dat ze bij ons terecht kunnen als dat nodig is.” Er wordt samengewerkt met een aantal organisaties die ook doorverwijzen. Dan kan gedacht worden aan scholen, Centrum Jeugd en Gezin, maatschappelijk werk, straathoekwerk en andere jongerenwerkorganisaties. “Er worden ook bijeenkomsten gehouden die naast ontmoeting ook ontwikkeling van positief gedrag tot doel hebben.” Daar valt ook onder het opbouwen van sociale contacten geeft Bert de Jonge aan. “Hoe ga je met elkaar om en hoe pak je het aan om duurzame vriendschappen op te bouwen.”

Signalerende functie

Jeugd tot pakweg 23 jaar is welkom. Er wordt ‘geopereerd’ vanuit Veluvine en daar zit ook het Nuborgh College gevestigd. Zo kan het gebeuren dat er dagelijks tientallen jongeren hun pauzes doorbrengen in het jongerencentrum. “Dat is voor ons een mooi moment om het contact met ze aan te gaan”, legt Bert uit. “Onze signalerende functie draait dan maximaal.”

Vrije inloop

Ook op bepaalde andere momenten in de week is er vrije inloop. “Daarnaast organiseren we activiteiten”, geeft Jacquelien aan. “Bijvoorbeeld voetbaltoernooien en lasergamen, maar we gaan ook naar het klimbos of gaan mountainbiken. Zo zien we de jongeren ook op een laagdrempelige manier.” Daarnaast gebeurd er veel op gebied van preventie. “Bijvoorbeeld voorlichting en weerbaarheidstrainingen op scholen, meidenwerk etc. Dat is meer op aanmelding en in vaste of bestaande groepen.” Om het werk te kunnen doen, in totaal zijn er binnen Stichting Welzijn Nunspeet vier jongerenwerkers (ongeveer 2,5 fte) actief, komt er subsidie binnen van de gemeente. “Dat maakt ook dat jongeren die bij ons aankloppen, anders dan in de jeugdzorg, direct terecht kunnen en geen verwijzing nodig hebben.”

Vormende periode

We vragen sinds wanneer het tweetal in deze functie actief is. “Ik sinds 2003 in Nunspeet”, geeft Jacquelien aan. “Jongeren zijn altijd in beweging en ik vind het mooi om te zien hoe ze zich ontwikkelen en dat ik daar wat in kan steunen. Ons werk is altijd weer anders. Het ene moment ben je met een groep aan het lasergamen en op een ander moment praat je met een groep meiden over bijvoorbeeld seksualiteit. Het is heel afwisselend.” Bert de Jonge is sinds 2013 als jongerenwerker in Nunspeet actief. “Ik vind het mooi om in de wereld van de jongeren te stappen. Het is toch de periode waarin ze gevormd worden.”

Hogere verwachtingen

Het tweetal ziet de jeugd niet veranderen, vergeleken met pakweg tien jaar geleden. Jacquelien: “Jongeren zijn gewoon jongeren. Ik geloof niet dat het erger gaat of juist beter dan vroeger.” Bert kaart aan dat, volgens hem, de druk hoger is geworden. “Waar de maatschappij twee jaar gedeeltelijk stil lag vanwege corona, zijn de verwachtingen naar jongeren toe door blijven groeien.”

Schroom

Om nog even door te gaan over corona: hoe zijn de jongerenwerkers die periode doorgekomen in hun werk? “Wij konden best veel en zijn dan ook druk geweest”, geeft Bert aan. “Dat komt voornamelijk doordat de nood hoog was. Natuurlijk moesten wij ons ook regelmatig aanpassen, maar er was meer mogelijk omdat er allerlei potjes met geld loskwamen van gemeenten en landelijke fondsen. Veel activiteiten vonden plaats in de buitenlucht. Dat is ook de basis, want de jeugd zit veelvuldig achter de computer. Zo konden we ze aanmoedigen om ook met hun vrienden naar buiten te gaan.” Volgens de jongerenwerkers was er behoefte aan extra activiteiten in coronatijd. “Toch was er ook een bepaalde schroom”, geeft Jacquelien aan. “Ze wilden zich graag aan alle regels houden, maar tegelijkertijd merk je dat er behoefte was aan contact.”

Skate event

In de voorjaarsvakantie is een skate-event gehouden. “Er kwamen vijftig jongeren op af en je merkt dat er veel belangstelling voor is. Door zoiets te organiseren, geven we ook een signaal naar de gemeente. Jongeren willen graag meer mogelijkheden om te skaten. Niet alleen in Nunspeet overigens, maar ook in de andere kernen”, aldus Bert.

Mobiele lasergame set

Ook in de meivakantie worden activiteiten gehouden. Daarnaast is er een mobiele lasergame-set aangeschaft door jongerenorganisaties in Nunspeet. “Dat hebben we vaak gedaan in coronatijd. Jongeren kunnen hier, via stichtingen en verenigingen, gebruik van maken. De set is binnen en buiten te gebruiken en je zit niet meer vast aan één locatie. Ik heb zelf een paar keer proefgedraaid en het is erg gaaf.”

Info: bert@welzijnnunspeet.nl.

Tekst uit Nunspeter Koerier // Barry Wensink

Gerelateerde nieuwsberichten

Mathilde Veenstra is de nieuwe SWN-directeur

Mathilde Veenstra is de nieuwe SWN-directeur

Vanaf 1 september 2024 heb ik het voorrecht leiding te mogen geven aan Stichting Welzijn Nunspeet. Ik stel me graag alvast aan jullie voor en ik hoop vanaf september met velen van jullie persoonlijk kennis te maken. Mijn naam is Mathilde Veenstra. Ik ben onlangs...

Iedereen wil gezien worden

Iedereen wil gezien worden

Het platform Nunspeet voor elkaar bestaat inmiddels een jaar, maar de strijd tegen eenzaamheid en vóór ontmoeting zijn al langer gaande. In de gemeente Nunspeet houdt Noah Koning zich als projectleider met veel passie bezig met dit brede maatschappelijke thema. In de...