Nunspeet wil dementievriendelijke gemeente zijn

20 juni 2023 | Nieuws

In een persbericht geeft de gemeente Nunspeet aan dat ze het belangrijk vindt dat mensen met dementie zo lang mogelijk kunnen meedraaien in de samenleving. Daarvoor is het belangrijk dat zoveel mogelijk mensen kennis hebben van dementie om het te herkennen en er mee te leren omgaan. Om het doel van dementievriendelijke gemeente te bereiken wordt door Stichting Welzijn Nunspeet de training GOED omgaan met dementie georganiseerd.

Coördinator Judith Lutgerink nodigt net als vorig jaar mensen uit om zich voor deze training op te geven. Judith: Vorig jaar hebben er zo’n 150 personen deelgenomen. Na de zomer zijn de trainingen gepland op 26 september, 11 oktober en 21 november.

Dementie op de werkvloer

De trainingen zijn er voor alle bewoners. Dit jaar wordt er bijzonder aandacht besteed aan mensen die tijdens hun werk in aanraking komen met dementie. Het gaat dan met name om mensen die werkzaam zijn in een winkel, de supermarkt, de horeca, bij de kapper of bij bedrijven die bij mensen thuis komen klussen. Voor deze groep staan nog twee trainingen gepland en wel op 28 september en 17 oktober. Met het steeds ouder worden van de mensen is er grotere kans dat men vaker met dementie in aanraking komt. Een klant is bijvoorbeeld aan de kassa zijn pincode vergeten, probeert het drie keer en komt dan in de problemen. Ook in de horeca is het niet ondenkbaar dat men met dementie aan aanraking komt. Hoe ga je dan hiermee als medewerker om? Voor Judith mag de animo uit deze hoek nog wel toenemen en zij zal zich daar extra voor gaan inzetten.

Dementie binnen de club

Ook wordt aandacht gevraagd voor ouderen in clubverband. Hoe ga je er mee om als je merkt dat iemand wat verward reageert tijdens het bridgen of op de tennisclub? Goed om te weten hoe je kunt helpen in voorkomende situaties. Voor grotere bedrijven en organisaties is er de mogelijkheid een training  ‘in house’ aan te vragen. Mensen die last krijgen van geheugenproblemen of dementie kun je dus overal tegenkomen. Op dit moment zijn er in Nunspeet ruim 500 mensen met de diagnose dementie. Hierbij zijn gemiddeld twee naasten betrokken en hebben er dus ruim 1500 mensen te maken met de gevolgen van dementie.
Dat de trainingen aanslaan blijkt wel uit verschillende reacties van deelnemers: ,,Ik kreeg nieuwe informatie over dementie waar ik wat mee kan” en ,,we hebben ideeën gekregen om anders te reageren dan we deden”.

Training in de vereniging

Samen Dementievriendelijk biedt speciaal voor de sport- muziek- en hobbyverenigingen een gratis themabijeenkomst aan. Hier krijgt men op een laagdrempelige manier handvatten hoe om te gaan met (licht)dementerende leden. Daartoe laten twee opgeleide trainers op een interactieve manier zien hoe signalen van dementie kunnen worden herkend en hoe daar mee om te gaan. Dat gebeurt onder meer door filmpjes, voorbeelden, oefeningen en een ganzenbordspel over dementie. De aanvrager zorgt voor een geschikte locatie en de apparatuur. Het aantal deelnemers is minimaal 15 en maximaal 50. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Meer informatie

Voor alle trainingen en informatie kan men zich melden bij Judith Lutgerink van Stichting Welzijn Nunspeet (SWN) via judith@welzijnnunspeet.nl of via 0341-252020. Voor alle vragen over dementie kan men ook terecht bij de dementiecoaches, te bereiken in het Wijkontmoetingscentrum De Binnenhof, Stichting Het Venster, Stichting Welzijn Nunspeet en de Oranjehof in  Elspeet.

Na de zomer zullen meerdere activiteiten plaatsvinden in het kader van dementie vriendelijk. Zo wordt op 21 september ‘Wereld Alzheimerdag’ een Theateravond verzorgd in de Veluvine ‘Leven met dementie’. Ook zal in september worden gestart met het Brainpunt in de bibliotheek. Hierover zal nadere publiciteit volgen.

Auteur: Albert Goeree, overgenomen met toestemming overgenomen van Veluwse Courant

Gerelateerde nieuwsberichten

Luisteren rondom verlies, verdriet en rouw

Luisteren rondom verlies, verdriet en rouw

Een begraafplaats is plek vol gedenken en herinneren. Wij hebben een pilot gedaan waaruit naar voren kwam dat er behoefte is aan een moment waarin mensen hun verhaal kunnen delen met iemand. We zoeken daarom iemand die een keer per maand met koffie en thee op de...

Slakken in de moestuin

Slakken in de moestuin

Zoals ik gewend ben stap ik, net voor de maaltijd, met mijn mesje de groentetuin in om wat groentes te snijden. Maar door het natte voorjaar is er iemand mij voor geweest. Bezoek van de slak, een hele familie. Zij beginnen te knagen en in een klein moment zijn de...

15 juni 2024 – Dag tegen ouderenmishandeling

15 juni 2024 – Dag tegen ouderenmishandeling

“Mijn vader gaf mijn moeder niet altijd haar medicijnen. Toen ik hem hierop aansprak, zei hij dat het allemaal wel meeviel met de ziekte van mama. Maar ze heeft die medicijnen echt nodig! Ik probeer daarom regelmatig bij ze langs te gaan. Maar het huis is zo vies....