Omer is een vluchteling uit Istanbul. Door als vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk en de wijkontmoetingscentra maaltijden te bereiden probeert hij zo goed en zo kwaad als het kan aansluiting te vinden bij de Nunspeters. “Hier weten maar weinig mensen waarom wij hier zijn, maar dat wil ik graag vertellen. Wij zijn geen gelukszoekers en willen iets bijdragen aan de samenleving” zegt Omer.
Sinds vijf jaar woont Omer met zijn vrouw en twee kinderen in Nederland, waarvan vier jaar in Nunspeet. Om zijn buren beter te leren kennen en eenzaamheid tegen te gaan meldde hij zich aan voor het plaatsen van een buurtbankje in zijn straat. Deze heeft hij onlangs gekregen.
Het buurtbankje, een initiatief van de gemeente Nunspeet en Stichting de Buurt, kan een mooi begin zijn om iets bij te dragen aan de samenleving. Onder de aanmeldingen verlootte de gemeente in totaal vijf bankjes, waarvan één is toegekend aan Omer.
Een kleedje wordt uitgerold voor zijn voortuin. Daarop staat een tafeltje met een kletspot en het stalen buurtbankje. Het idee is om af en toe dit bankje neer te zetten om zo een ontmoetingsplek te creëren voor de buurt. ‘Wij willen niet geïsoleerd raken. We zijn ook maar gewoon mensen’ zegt hij.
“Ik zie het zelf gebeuren dat er iets moois ontstaat wanneer ik mensen uitnodig”
Het grotere plaatje wat Omer voor ogen heeft is om op meer plekken in Nunspeet verschillende culturen samen te brengen. “Ik zie het zelf gebeuren dat er iets moois ontstaat wanneer ik mensen uitnodig” vertelt Omer. Daarom organiseert hij met vijf andere Turkse gezinnen die hij kent, af en toe dagen waarop mensen met verschillende achtergronden samen kunnen eten.
De inmiddels ingeburgerde Nunspeter merkt dat hij op meerdere manieren nog niet echt onderdeel is van de samenleving. Hij loopt bijvoorbeeld vast op het zoeken naar een baan die hij ook daadwerkelijk leuk vindt. “Ik heb 25 keer gesolliciteerd maar elke keer ben ik afgewezen, omdat ik in Nederland geen opleiding heb afgerond. En dat terwijl ik in het buitenland een bachelor-opleiding heb gedaan tot Engelse literatuur en cultuur” zegt Omer.
Sinds een maand heeft hij een baan als toezichthouder gevonden bij Trigion op het COA locatie in Dronten. Een rol die hij binnenkort ook in Biddinghuizen gaat uitvoeren. “Het is niet mijn droombaan maar het is werk” zegt hij, terwijl hij zijn schouders ophaalt. Mensen verbinden bevalt hem echter beter. Daarom zoekt hij ook de samenwerking op met Stichting Welzijn Nunspeet.
Door gebruik te maken van het netwerk dat deze welzijnsorganisatie heeft hoopt Omer sneller initiatieven tot stand te krijgen die mensen samenbrengt. Iets dat van harte aangemoedigd wordt door buurt-coördinator Evelien van den Berg. Zij hoopt net als Omer dat door deze samenwerking veel meer mooie kennismakingen plaatsvinden om eenzaamheid tegen te gaan.
Want dat eenzaamheid een groot probleem vormt in Nunspeet blijkt wel uit cijfers van het RIVM. Maar liefst 9460 mensen hebben er last van: 43 procent van alle volwassenen. Tussen 2012 en 2022 is het percentage eenzame mensen in Nunspeet, het meest recente jaar waarover dat cijfer beschikbaar is, gestegen.
Het buurtbankje van Omer staat aan de Seringweg in Nunspeet. Ook aan de Vlierweg in Nunspeet, Tuinfluiter in Elspeet, Elspeterbosweg in Vierhouten en aan de Kapelweg in Hulshorst staan buurtbankjes. Zelf buurtbankjeshost worden? Kijk op www.de-buurt.nl.
Foto met toestemming overgenomen van Nunspeethuisaanhuis. Vanwege privacy- en veiligheidsredenen is hij onherkenbaar.