Maatjes matchen; we geven elkaar betekenis

29 maart 2024 | Nieuws

“Jij bent de eerste persoon in Nunspeet die echt de tijd en moeite heeft genomen om met mij Nederlands te spreken”. Dit vertelde een meneer uit Syrië die in 2021 in Nederland is komen wonen tegen zijn taalmaatje. Een taalmaatje brengt veel meer dan alleen het leren van de taal. Een taalmaatje vertelt ook wat over de Nederlandse normen en waarden en is daarnaast een contactpersoon voor iemand om op terug te vallen. Zo heet je als het ware iemand welkom in de gemeente Nunspeet.

Drie soorten maatjes

Binnen Stichting Welzijn Nunspeet wordt er veel gewerkt met verschillende ‘soorten’ maatjes. 1) We hebben taalmaatjes die we in contact brengen met anderstaligen die nieuw komen in Nederland. 2) In samenwerking met Het Venster hebben we het maatjesproject Nunspeet, waarbij maatjes leuke dingen met ondernemen met elkaar. 3) Daarnaast hebben we nog maatjes die graag praktisch iets voor een ander willen betekenen, door bijvoorbeeld samen aan de slag te gaan in de tuin.

Een match, ondanks het leeftijdsverschil

Vaak kijken we bij het vormen van maatjes naar wederzijdse interesses, werk of hobby’s. Dit werkt verbindend tussen mensen. Zo hadden we onlangs een kennismakingsgesprek tussen een man van 30 en een vrouw van in de 70 jaar. Als je de leeftijden zou horen, dan zou je niet direct denken om hun samen in gesprek te laten. Mevrouw die zocht langere tijd een maatje en had zelf veel interesse in de politiek. De man van 30 jaar is medeoprichter van een politieke partij. Beide zijn ze verder breed geïnteresseerd in wat er gebeurt in de wereld. Dit zorgde voor een leuk gesprek.

Samen hetzelfde overkomen

Naast dat interesses verbindend werken tussen mensen, kunnen mensen hun levensverhaal ook verbindend zijn. Zo hadden we laatst een gesprek tussen twee vrouwen die beide in hun leven een periode hebben meegemaakt van chronische vermoeidheid. De ene vrouw had dit ongeveer tien jaar geleden meegemaakt en de andere mevrouw zat hier nog middenin.

“Beide vrouwen konden elkaar vinden in hun verhalen. Nu hebben ze afgesproken om een keer per maand samen te wandelen.”

Veertig procent heeft in Nunspeet eenzaamheidsgevoelens

Mensen aan elkaar verbinden, zodat daar een duurzaam contact uitkomt dat voor beide personen energie geeft, dat zien wij graag! Het is niet vanzelfsprekend om maatjes in het leven te hebben. Zo geeft bijna veertig procent in het inwonersonderzoek van de gemeente Nunspeet aan regelmatig of vaak gevoelens van eenzaamheid te hebben. Soms is het lastig om iets met deze gevoelens te doen. Een maatje is iemand die op een gelijkwaardig niveau contact met iemand aangaat.

Neem contact op voor een maatjes-match

Natuurlijk zijn we altijd op zoek naar de juiste mensen. Zou je meer willen weten over het zijn of krijgen van een maatje? Neem dan contact op met Noah Koning via 06 – 89 99 14 51 of noah@welzijnnunspeet.nl.

Gerelateerde nieuwsberichten

Vitaal oud worden in de gemeente Nunspeet

Vitaal oud worden in de gemeente Nunspeet

Ouderdom is een rekbaar begrip. We noemen onszelf niet zo snel (en graag) oud. Bij het ouder worden komen nu eenmaal ook uitdagingen kijken en achteruitgang. Denk dan aan beperkingen als bijvoorbeeld minder mobiel zijn. Zowel lichamelijk als geestelijk kan dit ons...

Nunspeet Voor Elkaar bestaat een half jaar!

Nunspeet Voor Elkaar bestaat een half jaar!

Een half jaar geleden opende wethouder Mark van de Bunte het signaalpunt ‘Nunspeet Voor Elkaar’. Het signaalpunt is er voor mensen die zelf eenzaamheidsgevoelens ervaren of mensen om hun heen kennen die dat ervaren. Eenzaamheid is iets waar ook jij en ik mee...

Hoe herken je online fraude?

Hoe herken je online fraude?

Belinda Tang gaf een workshop over het herkennen van online fraude. We leerden over de verschillende vormen van online fraude zoals WhatsApp-fraude en Phishing. Nu weten we beter hoe we een onbeveiligde site kunnen herkennen. Daarnaast weten we ook waar we op moeten...