Vitaal oud worden in de gemeente Nunspeet

29 maart 2024 | Nieuws

Ouderdom is een rekbaar begrip. We noemen onszelf niet zo snel (en graag) oud. Bij het ouder worden komen nu eenmaal ook uitdagingen kijken en achteruitgang. Denk dan aan beperkingen als bijvoorbeeld minder mobiel zijn. Zowel lichamelijk als geestelijk kan dit ons negatief beïnvloeden. Veel mensen vragen zich af of sporten bij deze problemen zou kunnen helpen?

Sportief Plus

Stichting Welzijn Nunspeet biedt senioren de mogelijkheid om samen te sporten. In de Sportief Plus lessen spelen het sportief fit worden en blijven en het met plezier samen sporten een belangrijke rol. Hetty: “Mensen voelen vaak een drempel om te beginnen met bewegen en/of sporten, maar elke mobiele deelnemer kan met zijn/haar lichamelijke mogelijkheden aan deze les deelnemen. Het doel is om deze mogelijkheden te behouden en te verbeteren. Dat proberen we, eventueel met aangepaste materialen, te bereiken door een veelzijdig bewegingsaanbod. Daarbij ligt de nadruk op spierversterkende oefeningen, conditietraining, aandacht voor valpreventie en verschillende vormen van sport en spel.

Gelukkig kan ik daarvoor voldoende putten uit mijn vooropleiding aan de Academie voor Lichamelijke Opvoeding en meerdere opleidingen, gericht op het sport en bewegen voor senioren onder andere met MbvO en GALM. Evelien: “Bewegen/sporten draagt bij het welzijn van ouderen. Voor je lichaam, je geest, je sociale contacten en zelfredzaamheid. Ook geheugentraining en aandacht voor valpreventie en beter in balans zijn krijgt de aandacht.”

Hetty: Mijn motto is: “Met plezier bewegen, doet bewegen!” Niet iedereen weet precies wat ze fysiek aankunnen, dus houd ik dat goed in de gaten.” Na verloop van tijd zie je echt een verschil. De deelnemers krijgen meer inzicht in hun lichamelijke mogelijkheden.

Het goed kunnen bewegen is van groot belang voor de zelfredzaamheid, een vereiste om langer zelfstandig thuis te kunnen wonen. Daarnaast stelt het je in staat om sociale contacten te kunnen onderhouden, zoals even buurten, samen wandelen of fietsen.

Bewegen is niet alleen goed voor het lichaam, maar ook voor de geest!

Doe mee!

Deelnemers met minder mobiliteit kunnen deelnemen aan of doorstromen naar de Zit-Fit lessen. Deze lessen worden gegeven door Ina de Wilde, een gekwalificeerde MBvO-docente. De zit-fit lessen vinden plaats in De Rank (Prins Bernhardstraat 17) op de dinsdagochtend van 10:00 tot 10:45 uur Kosten zijn vier euro per les.De Sportief Plus lessen vinden plaats in het Sportief Recreatiecentrum de Wiltsangh op de maandagochtend van 9 tot 11 uur en op donderdag van 16.30 tot 17.30 uur. Kosten bedragen zes euro per les.

Voor meer informatie of aanmelden bel met 0341 – 252 020.

Gerelateerde nieuwsberichten

Luisteren rondom verlies, verdriet en rouw

Luisteren rondom verlies, verdriet en rouw

Een begraafplaats is plek vol gedenken en herinneren. Wij hebben een pilot gedaan waaruit naar voren kwam dat er behoefte is aan een moment waarin mensen hun verhaal kunnen delen met iemand. We zoeken daarom iemand die een keer per maand met koffie en thee op de...

Slakken in de moestuin

Slakken in de moestuin

Zoals ik gewend ben stap ik, net voor de maaltijd, met mijn mesje de groentetuin in om wat groentes te snijden. Maar door het natte voorjaar is er iemand mij voor geweest. Bezoek van de slak, een hele familie. Zij beginnen te knagen en in een klein moment zijn de...

15 juni 2024 – Dag tegen ouderenmishandeling

15 juni 2024 – Dag tegen ouderenmishandeling

“Mijn vader gaf mijn moeder niet altijd haar medicijnen. Toen ik hem hierop aansprak, zei hij dat het allemaal wel meeviel met de ziekte van mama. Maar ze heeft die medicijnen echt nodig! Ik probeer daarom regelmatig bij ze langs te gaan. Maar het huis is zo vies....