Samenredzaam

28 augustus 2023 | Nieuws

De overheid kan niet meer voor alles zorgen. De laatste jaren horen we steeds vaker dat mensen zelfstandig en zelfredzaam moeten zijn. Maar niemand kan het alleen. Daarom is er een nieuw woord in de mode: samenredzaam. Het idee hiervan is dat iedereen terug kan vallen op zijn of haar omgeving. Dat mensen elkaar helpen als dat nodig is. En dat iedereen mee kan doen in de maatschappij. Dat begint al bij je eigen voordeur: het contact met de buren.

Wat valt ons op?

In Nunspeet, Elspeet, Hulshorst en Vierhouten is het vaak nog heel gewoon om naar elkaar om te zien. Buren zetten elkaars container buiten of rijden zelfs midden in de nacht voor elkaar naar het ziekenhuis. Tegelijkertijd is het zo, dat lang niet iedereen in de buurt elkaar meer kent. Veel mensen werken overdag, terwijl anderen juist weer alleen thuis zitten en zich eenzaam voelen.

Wat kunnen we er samen aan doen?

Het is fijn als je je buren kent. Zo kunnen we elkaar een beetje helpen. Je kunt hier zelf aan bijdragen met hele kleine dingen. Groeten op straat, een kaartje door de bus doen, of een keer koffiedrinken bij elkaar. Je hoeft geen beste vrienden te worden, maar als je elkaar kent wordt het makkelijker om een keer hulp te vragen als dat nodig is.

Wat kun je doen?

Op 23 september is het weer Burendag. Een mooie gelegenheid om contact te hebben met elkaar. Wil je hieraan meedoen? Het Oranjefonds helpt je met ideeën. Organiseer bijvoorbeeld een barbecue, voetbaltoernooi of tuinenroute in de buurt. Heb je hulp nodig? Kijk eens op www.burendag.nl of neem contact op met evelien@welzijnnunspeet.nl

Want we doen het met elkaar, en samenleven begint bij je voordeur: daar waar je de buren ontmoet.

Gerelateerde nieuwsberichten

Zandsculpturen in Garderen

Zandsculpturen in Garderen

Op 16 september gaan we naar de zandsculpturen in Garderen. Thema is dit jaar de Vaderlandsche geschiedenis. Waar een klein land groot in kan zijn! Tradities, klederdrachten, ambachten, oudhollandse spelletjes, uitvindingen, spreekwoorden en nog veel meer… Onze...