“In de gemeente Nunspeet wil men elkaar echt helpen!” > week van de ontmoeting

9 september 2023 | Nieuws

Vijftien verschillende welzijns- en maatschappelijke organisaties werken samen om de ‘week van de ontmoeting’ invulling te geven. Achttien (bestaande) activiteiten worden van 28 september tot en met 4 oktober georganiseerd voor een ieder die mee wil doen. Aanspreekpunt is Nadia Wentzel die dit initiatief van harte ondersteunt en toejuicht en ziet dat er meer verbindingen ontstaan.

Nadia: “Een aantal weken geleden liep er een meneer een aantal keer voor het buurthuis langs. We gingen het gesprek aan, gaven hem wat te drinken en hij vond het fijn om zijn verhaal te kunnen delen. Als je daar al mee kan helpen, heeft de andere een betere dag. Je zag aan de meneer zijn gezicht dat hij blijer vertrok dan toen hij binnenliep. Dat helpt tegen eenzaamheid.”

Noah is aanspreekpunt namens Stichting Welzijn Nunspeet bij dit initiatief. Welzijn Nunspeet verzorgt verschillende activiteiten waarom het lasergamen op 27 september, Zit-fit op 3 oktober, net als de themaworkshop over eenzaamheid ’s avonds. Alle drie de activiteiten zijn gratis te bezoeken.

Niet alleen tijdens deze week is er aandacht voor eenzaamheid en sociaal isolement. Op donderdag 28 september om 10:00 uur in van de Veluvine is de feestelijke opening van ‘Nunspeet voor elkaar’, een signaalpunt tegen eenzaamheid. Dit initiatief is een uitvloeisel uit de notitie ‘versterken signaleringsfunctie eenzaamheid’. Onder andere wil de gemeente Nunspeet eenzaamheid via kappers, kassières, apothekers, huisartsen, kerken, verenigingen e.d. aanpakken. Organisaties die al dicht bij de bevolking staan. Tijdens de opening is er ruimte voor ontmoeting en zal er een quiz zijn waarbij er een leuke prijs te winnen is. Iedere donderdag erna van 10 – 11 uur is het signaalpunt open, waar mensen hun vragen over eenzaamheid kunnen stellen. (tekst gaat door onder foto)

Nadia: “Alle deelnemende organisaties zijn enthousiast over het initiatief en er is veel draagvlak voor. Dit jaar is een diverser aanbod van activiteiten. Niet alleen voor ouderen, maar ook voor tieners, jongeren en ouders. Iedereen kan ergens aan mee doen. Ook niet welzijnsorganisaties zoals de Rotary, Nunspeet beweegt en een vrijwilliger die zijn foto-kennis wil delen. Activiteiten zijn onder andere: lasergamen, lunchen, escaperoom, spelletjesmiddag, trimzwemmen en een scholing tegen eenzaamheid. Veel activiteiten zijn gratis, alle informatie staat op de flyer, die ook te bekijken is op: www.nunspeet.nl/weektegeneenzaamheid” Daarnaast staat er ook veel informatie op eentegeneenzaamheid.nl

1 op de 10 mensen in Nederland voelt zich erg eenzaam. Nog eens 1 op de 3 Nederlanders heeft er wel eens last van. Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. De invloed van eenzaamheid is groot. Zeker als het langdurig aanhoudt, leidt eenzaamheid tot gezondheidsrisico’s, minder meedoen in de samenleving en een gevoel dat welzijn of geluk tekortschiet.

Nadia: “Er zijn zo ontzettend veel mensen op de wereld, je hoeft je niet eenzaam te voelen. Toch is dat niet het geval. Eenzaamheidsgevoelens worden aangewakkerd als het niet lekker loopt thuis of op het werk, je wordt gepest, bent net verhuisd of gescheiden. Door nare situaties is de mens geneigd om meer in z’n schulp te kruipen, terwijl je dan juist mensen om je heen nodig hebt. Dit is slechts een week, maar we helpen Nunspeters het hele jaar door als ondersteunende organisaties. In de gemeente Nunspeet wil men elkaar echt helpen! Initiatief nemen tegen eenzaamheid is heel simpel. Neem eens iemand mee, sta open voor een nieuw contact, knoop eens een praatje aan met een onbekende. Het levert vaak positieve verrassingen op. Dat gun ik iedereen!”

Gerelateerde nieuwsberichten

Samenredzaam

Samenredzaam

De overheid kan niet meer voor alles zorgen. De laatste jaren horen we steeds vaker dat mensen zelfstandig en zelfredzaam moeten zijn. Maar niemand kan het alleen. Daarom is er een nieuw woord in de mode: samenredzaam. Het idee hiervan is dat iedereen terug kan vallen...

Zandsculpturen in Garderen

Zandsculpturen in Garderen

Op 16 september gaan we naar de zandsculpturen in Garderen. Thema is dit jaar de Vaderlandsche geschiedenis. Waar een klein land groot in kan zijn! Tradities, klederdrachten, ambachten, oudhollandse spelletjes, uitvindingen, spreekwoorden en nog veel meer… Onze...