“In de gemeente Nunspeet wil men elkaar echt helpen!” > week van de ontmoeting

9 september 2023 | Nieuws

Vijftien verschillende welzijns- en maatschappelijke organisaties werken samen om de ‘week van de ontmoeting’ invulling te geven. Achttien (bestaande) activiteiten worden van 28 september tot en met 4 oktober georganiseerd voor een ieder die mee wil doen. Aanspreekpunt is Nadia Wentzel die dit initiatief van harte ondersteunt en toejuicht en ziet dat er meer verbindingen ontstaan.

Nadia: “Een aantal weken geleden liep er een meneer een aantal keer voor het buurthuis langs. We gingen het gesprek aan, gaven hem wat te drinken en hij vond het fijn om zijn verhaal te kunnen delen. Als je daar al mee kan helpen, heeft de andere een betere dag. Je zag aan de meneer zijn gezicht dat hij blijer vertrok dan toen hij binnenliep. Dat helpt tegen eenzaamheid.”

Noah is aanspreekpunt namens Stichting Welzijn Nunspeet bij dit initiatief. Welzijn Nunspeet verzorgt verschillende activiteiten waarom het lasergamen op 27 september, Zit-fit op 3 oktober, net als de themaworkshop over eenzaamheid ’s avonds. Alle drie de activiteiten zijn gratis te bezoeken.

Niet alleen tijdens deze week is er aandacht voor eenzaamheid en sociaal isolement. Op donderdag 28 september om 10:00 uur in van de Veluvine is de feestelijke opening van ‘Nunspeet voor elkaar’, een signaalpunt tegen eenzaamheid. Dit initiatief is een uitvloeisel uit de notitie ‘versterken signaleringsfunctie eenzaamheid’. Onder andere wil de gemeente Nunspeet eenzaamheid via kappers, kassières, apothekers, huisartsen, kerken, verenigingen e.d. aanpakken. Organisaties die al dicht bij de bevolking staan. Tijdens de opening is er ruimte voor ontmoeting en zal er een quiz zijn waarbij er een leuke prijs te winnen is. Iedere donderdag erna van 10 – 11 uur is het signaalpunt open, waar mensen hun vragen over eenzaamheid kunnen stellen. (tekst gaat door onder foto)

Nadia: “Alle deelnemende organisaties zijn enthousiast over het initiatief en er is veel draagvlak voor. Dit jaar is een diverser aanbod van activiteiten. Niet alleen voor ouderen, maar ook voor tieners, jongeren en ouders. Iedereen kan ergens aan mee doen. Ook niet welzijnsorganisaties zoals de Rotary, Nunspeet beweegt en een vrijwilliger die zijn foto-kennis wil delen. Activiteiten zijn onder andere: lasergamen, lunchen, escaperoom, spelletjesmiddag, trimzwemmen en een scholing tegen eenzaamheid. Veel activiteiten zijn gratis, alle informatie staat op de flyer, die ook te bekijken is op: www.nunspeet.nl/weektegeneenzaamheid” Daarnaast staat er ook veel informatie op eentegeneenzaamheid.nl

1 op de 10 mensen in Nederland voelt zich erg eenzaam. Nog eens 1 op de 3 Nederlanders heeft er wel eens last van. Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. De invloed van eenzaamheid is groot. Zeker als het langdurig aanhoudt, leidt eenzaamheid tot gezondheidsrisico’s, minder meedoen in de samenleving en een gevoel dat welzijn of geluk tekortschiet.

Nadia: “Er zijn zo ontzettend veel mensen op de wereld, je hoeft je niet eenzaam te voelen. Toch is dat niet het geval. Eenzaamheidsgevoelens worden aangewakkerd als het niet lekker loopt thuis of op het werk, je wordt gepest, bent net verhuisd of gescheiden. Door nare situaties is de mens geneigd om meer in z’n schulp te kruipen, terwijl je dan juist mensen om je heen nodig hebt. Dit is slechts een week, maar we helpen Nunspeters het hele jaar door als ondersteunende organisaties. In de gemeente Nunspeet wil men elkaar echt helpen! Initiatief nemen tegen eenzaamheid is heel simpel. Neem eens iemand mee, sta open voor een nieuw contact, knoop eens een praatje aan met een onbekende. Het levert vaak positieve verrassingen op. Dat gun ik iedereen!”

Gerelateerde nieuwsberichten

Vitaal oud worden in de gemeente Nunspeet

Vitaal oud worden in de gemeente Nunspeet

Ouderdom is een rekbaar begrip. We noemen onszelf niet zo snel (en graag) oud. Bij het ouder worden komen nu eenmaal ook uitdagingen kijken en achteruitgang. Denk dan aan beperkingen als bijvoorbeeld minder mobiel zijn. Zowel lichamelijk als geestelijk kan dit ons...

Maatjes matchen; we geven elkaar betekenis

Maatjes matchen; we geven elkaar betekenis

“Jij bent de eerste persoon in Nunspeet die echt de tijd en moeite heeft genomen om met mij Nederlands te spreken”. Dit vertelde een meneer uit Syrië die in 2021 in Nederland is komen wonen tegen zijn taalmaatje. Een taalmaatje brengt veel meer dan alleen het leren...

Nunspeet Voor Elkaar bestaat een half jaar!

Nunspeet Voor Elkaar bestaat een half jaar!

Een half jaar geleden opende wethouder Mark van de Bunte het signaalpunt ‘Nunspeet Voor Elkaar’. Het signaalpunt is er voor mensen die zelf eenzaamheidsgevoelens ervaren of mensen om hun heen kennen die dat ervaren. Eenzaamheid is iets waar ook jij en ik mee...