Start signaalpunt ‘Nunspeet voor elkaar’. Een initiatief voor ontmoeting en verbinding om eenzaamheid te verminderen.

15 september 2023 | Nieuws

Op donderdag 28 september 2023 is de aftrap van ‘Nunspeet voor elkaar’, een signaalpunt dat wekelijks open is en een spreekuur biedt over eenzaamheid. De landelijke beweging ‘een tegen eenzaamheid’ wil meer (aandacht voor) verbinding en ontmoeting, zodat eenzaamheid tegen wordt gegaan. Ook de Gemeente Nunspeet pakt dit op, samen met de coalitie van zorg- en welzijnsorganisaties. Het initiatief wordt door wethouder Mark van de Bunte geopend tijdens de landelijke ‘week van de ontmoeting’. Wees welkom om op 10:00 uur in de ontmoetingszaal van de Veluvine mee te doen aan de verbindende quiz.

Noah Koning van Welzijn Nunspeet is aangesteld als aanspreekpunt. Noah: “In Nunspeet worden er al heel veel activiteiten georganiseerd door onder andere kerken, verenigingen en bedrijven. Het op te richten signaalpunt wil geen activiteiten organiseren, want er is al veel. Wat we wel willen is om een aanspreekpunt te zijn over eenzaamheid. Voel je jezelf eenzaam of ken je iemand die eenzaam is, dan kun je langskomen in de Veluvine iedere donderdag tussen 10:00 uur en 11:00 uur om van gedachten te wisselen.” Daarnaast komt er binnenkort een link waar mensen online hun meldingen kunnen doen.

Eenzaamheidskennis delen

Noah vervolgt: “We hoeven het wiel niet zelf uit te vinden en er is al veel bekend over eenzaamheid. Zo heb ik gesprekken gehad over de aanpak in Terneuzen. Onlangs heb ik gesprekken gehad met PostNL omdat zij ‘eenzaamheid’ opmerken tijdens hun bezorgrondes en binnenkort volg ik een training hoe we meer mensen met een commercieel beroep kunnen inschakelen. Denk daarbij aan kappers, caissières en huisartsen. Die groepen wil ik actief gaan benaderen zodat ze waar nodig kunnen doorverwijzen naar het signaalpunt.

Drie ‘soorten’ eenzaamheid

Eenzaamheid is in drie categorieën in te delen: 1) sociaal (een hechte en intieme band met een ander hebben, 2) emotioneel (Je hebt minder contact dat je wenst) en 3) existentieel (over zingeving, dat je je verloren voelt).

Let een beetje op elkaar

Noah: “Zelf heb ik weinig last van eenzaamheidsgevoelens maar ik zie de groep van eenzamen wel groeien om mij heen. Én ik heb de drive om hen erbij te betrekken. Vandaar dat ik het ook waardevol vind om me in te zetten. Wat ik hoop en verwacht is dat het onderwerp meer tussen de oren gaat zitten bij de mensen. Dat mensen denken: ‘loop ik door, of knoop ik een praatje aan.’ En dan hopelijk kiezen voor het laatste. Net zoals het biljart-filmpje hierboven. Ik heb die antenne en steeds meer aan en met mij vele anderen. Als we allemaal een beetje meer op elkaar letten, maakt dat echt verschil!”

Gerelateerde nieuwsberichten

Maatschappelijke diensttijd trajecten (MDT) in Nunspeet

Maatschappelijke diensttijd trajecten (MDT) in Nunspeet

In de periode van april tot en met juni 2024 biedt Stichting Welzijn maatschappelijke diensttijd trajecten (afgekort MDT) aan voor jongeren tot 30 jaar. De bedoeling van deze trajecten is dat jongeren zich vrijwillig maatschappelijk inzetten. Daarnaast bieden we de...

Het naaiatelier is een interculturele activiteit

Het naaiatelier is een interculturele activiteit

Zorgen voor en met elkaar. De gemeente Nunspeet en regio kent veel inwoners die zich inzetten voor een ander. In deze terugkerende rubriek maken we kennis met deze betrokken mensen, zowel jong als oud(er) en alles daartussenin. Dit keer een gesprek met Lenie, Ans en...

Het Maatjesproject in een nieuw jasje!

Het Maatjesproject in een nieuw jasje!

Misschien heeft u het al wel gemerkt... Maar in de afgelopen tijd heeft het Maatjesproject een nieuwe stijl gekregen. We hebben een nieuwe flyer ontworpen en de website een nieuwe uitstraling gegeven. Bekijk op maatjesprojectnunspeet.nl de nieuwe site. Het...