Start signaalpunt ‘Nunspeet voor elkaar’. Een initiatief voor ontmoeting en verbinding om eenzaamheid te verminderen.

15 september 2023 | Nieuws

Op donderdag 28 september 2023 is de aftrap van ‘Nunspeet voor elkaar’, een signaalpunt dat wekelijks open is en een spreekuur biedt over eenzaamheid. De landelijke beweging ‘een tegen eenzaamheid’ wil meer (aandacht voor) verbinding en ontmoeting, zodat eenzaamheid tegen wordt gegaan. Ook de Gemeente Nunspeet pakt dit op, samen met de coalitie van zorg- en welzijnsorganisaties. Het initiatief wordt door wethouder Mark van de Bunte geopend tijdens de landelijke ‘week van de ontmoeting’. Wees welkom om op 10:00 uur in de ontmoetingszaal van de Veluvine mee te doen aan de verbindende quiz.

Noah Koning van Welzijn Nunspeet is aangesteld als aanspreekpunt. Noah: “In Nunspeet worden er al heel veel activiteiten georganiseerd door onder andere kerken, verenigingen en bedrijven. Het op te richten signaalpunt wil geen activiteiten organiseren, want er is al veel. Wat we wel willen is om een aanspreekpunt te zijn over eenzaamheid. Voel je jezelf eenzaam of ken je iemand die eenzaam is, dan kun je langskomen in de Veluvine iedere donderdag tussen 10:00 uur en 11:00 uur om van gedachten te wisselen.” Daarnaast komt er binnenkort een link waar mensen online hun meldingen kunnen doen.

Eenzaamheidskennis delen

Noah vervolgt: “We hoeven het wiel niet zelf uit te vinden en er is al veel bekend over eenzaamheid. Zo heb ik gesprekken gehad over de aanpak in Terneuzen. Onlangs heb ik gesprekken gehad met PostNL omdat zij ‘eenzaamheid’ opmerken tijdens hun bezorgrondes en binnenkort volg ik een training hoe we meer mensen met een commercieel beroep kunnen inschakelen. Denk daarbij aan kappers, caissières en huisartsen. Die groepen wil ik actief gaan benaderen zodat ze waar nodig kunnen doorverwijzen naar het signaalpunt.

Drie ‘soorten’ eenzaamheid

Eenzaamheid is in drie categorieën in te delen: 1) sociaal (een hechte en intieme band met een ander hebben, 2) emotioneel (Je hebt minder contact dat je wenst) en 3) existentieel (over zingeving, dat je je verloren voelt).

Let een beetje op elkaar

Noah: “Zelf heb ik weinig last van eenzaamheidsgevoelens maar ik zie de groep van eenzamen wel groeien om mij heen. Én ik heb de drive om hen erbij te betrekken. Vandaar dat ik het ook waardevol vind om me in te zetten. Wat ik hoop en verwacht is dat het onderwerp meer tussen de oren gaat zitten bij de mensen. Dat mensen denken: ‘loop ik door, of knoop ik een praatje aan.’ En dan hopelijk kiezen voor het laatste. Net zoals het biljart-filmpje hierboven. Ik heb die antenne en steeds meer aan en met mij vele anderen. Als we allemaal een beetje meer op elkaar letten, maakt dat echt verschil!”

Gerelateerde nieuwsberichten

Weerbaarheidstraining voor kinderen uit groep 6, 7 & 8

Weerbaarheidstraining voor kinderen uit groep 6, 7 & 8

Zoals misschien al bij u bekend bieden we vanuit Stichting Welzijn Nunspeet (SWN) al jaren sociale vaardigheidstrainingen en weerbaarheidstrainingen binnen de Gemeente Nunspeet, zowel op basisonderwijs als voortgezet onderwijs, maar ook buitenschools. We hebben hier...

Coalitie tegen eenzaamheid

Coalitie tegen eenzaamheid

Eenzaamheid is een wijdverspreid probleem; 38 procent van de inwoners in gemeente Nunspeet ervaart gevoelens van eenzaamheid. Dit percentage komt overeen met het landelijk beeld. Noah vertelt: "In september 2023 zijn wij gestart met het signaalpunt Nunspeet voor...

Terugblik: Girls United

Terugblik: Girls United

“Het was te gezellig”, volgens Hannah. Ook Lynn kon geen tips benoemen, ze zei: “Het is perfect”. Op dinsdag 7 mei 2024 was er wederom een geslaagde editie van het Girls United Nunspeet event gehad. We organiseerden een middag met activiteiten voor meiden van 10-14...