Signaalpunt ‘Nunspeet voor elkaar’ geopend

3 oktober 2023 | Nieuws

28 september was de aftrap van ‘Nunspeet voor elkaar’, een signaalpunt dat wekelijks open is en een spreekuur biedt over eenzaamheid. Je kan hier terecht wanneer je zelf eenzaam bent maar ook wanneer je vermoed dat iemand in je omgeving wellicht eenzaam is. RTV Nunspeet deed live verslag en schreef dit onderstaande artikel.

De landelijke beweging ‘één tegen eenzaamheid’ wil meer (aandacht voor) verbinding en ontmoeting, zodat eenzaamheid tegen wordt gegaan. Ook de Gemeente Nunspeet pakt dit op, samen met de coalitie van zorg- en welzijnsorganisaties. Wethouder van de Bunte heeft dit initiatief vandaag officieel geopend in de ontmoetingszaal van de Veluvine door mee te doen aan een verbindende quiz en het logo te onthullen. “Iedereen heeft een druk bestaan, maar we hebben allemaal wel een uurtje de tijd om met iemand te wandelen of een bakje koffie te drinken. Het is uiteindelijk een kleine moeite en je krijgt er heel veel voor terug” vertelt van de Bunte. Via het maatjesproject is hij al jaren maatjes met een leeftijdsgenoot waar hij iedere week iets gezelligs mee gaat doen. “Het is ook een vergissing dat het alleen maar gaat om ouderen, ook veel jonge mensen kunnen eenzaam zijn”.

Aanspreekpunt Noah Koning

Noah Koning van Welzijn Nunspeet is aangesteld als aanspreekpunt. “In Nunspeet worden er al heel veel activiteiten georganiseerd door onder andere kerken, verenigingen en bedrijven. Het op te richten signaalpunt wil geen activiteiten organiseren, want er is al veel. Wat we wel willen is om een aanspreekpunt te zijn over eenzaamheid. Voel je jezelf eenzaam of ken je iemand die eenzaam is, dan kun je langskomen in de Veluvine iedere donderdag tussen 10:00 uur en 11:00 uur om van gedachten te wisselen. We zijn er niet alleen voor mensen die zelf eenzaam zijn maar ook wanneer je dit bij anderen signaleert en je wilt er iets aan doen. Daar kunnen wij bij helpen.”

Eenzaamheidskennis delen

Noah vervolgt: “We hoeven het wiel niet zelf uit te vinden en er is al veel bekend over eenzaamheid. Zo heb ik gesprekken gehad over de Haagse aanpak met iemand uit Den Haag. Onlangs heb ik gesprekken gehad met PostNL omdat zij ‘eenzaamheid’ opmerken tijdens hun bezorgrondes en volgde ik een training hoe we meer mensen met een commercieel beroep kunnen inschakelen. Denk daarbij aan kappers, caissières en huisartsen. Die groepen wil ik actief gaan benaderen zodat ze waar nodig kunnen doorverwijzen naar het signaalpunt.

Drie ‘soorten’ eenzaamheid

“In de afgelopen tijd heb ik me meer in de thematiek rondom eenzaamheid verdiept. Zo wordt eenzaamheid in drie categorieën verdeeld. 1) sociaal (een hechte en intieme band met een ander hebben, 2) emotioneel (Je hebt minder contact dat je wenst) en 3) existentieel (over zingeving, dat je je verloren voelt).

Let een beetje op elkaar

Zelf heb ik weinig last van eenzaamheidgevoelens maar ik zie de groep van eenzamen wel groeien om mij heen. Én ik heb de drive om hen erbij te betrekken. Vandaar dat ik het ook waardevol vind om me in te zetten. Wat ik hoop en verwacht is dat het onderwerp meer tussen de oren gaat zitten bij de mensen. Dat mensen denken: ‘loop ik door, of knoop ik een praatje aan.’ En dan hopelijk kiezen voor het laatste. Ik heb die antenne en steeds meer mensen met mij. Als we allemaal een beetje meer op elkaar letten, maakt dat echt verschil!

Mensen die eenzaam zijn of het idee hebben dat iemand in hun omgeving eenzaam is kunnen vanaf volgende week iedere donderdag terecht in de Veluvine en binnenkort openen ze ook een online signaalpunt. Lees ook het artikel op Nunspeet huis aan huis.

Foto’s en artikel overgenomen met toestemming van RTV Nunspeet

Gerelateerde nieuwsberichten

(Foto)verslag opening elektrische AMVO-bussen

(Foto)verslag opening elektrische AMVO-bussen

Stichting Welzijn Nunspeet staat voor 'waardevol verbinden'. Dat doen we vandaag heel letterlijk; we verbinden de bussen van ouderenvervoer met het elektrisch netwerk. Een verbinding die heel waardevol is voor het klimaat. Wat nog een mooie bijkomstigheid is, is dat...

Waar gaan jouw stekels van overeind staan?

Waar gaan jouw stekels van overeind staan?

Van 20 t/m 26 november was de 'week tegen kindermishandeling'. Tijdens deze week hebben meerdere organisaties, die betrokken zijn bij de jeugdigen en jongeren in Nunspeet, actiegevoerd en deelden een stekelige plant uit in Nunspeet.   Deze actie was er om meer...

Fotoverslag jongerenbezoek aan Bakker Piet in Elspeet

Fotoverslag jongerenbezoek aan Bakker Piet in Elspeet

Woensdag 22 november zijn de jongerenwerkers op bezoek geweest bij Bakker Piet in Elspeet. Hier hebben de jeugdigen zelf broodjes mogen ontwerpen, versieren en bakken. Terwijl de broodjes aan het bakken waren, kregen we allemaal een rondleiding door de bakker. Het was...