Een betrokken buur is als een pan met water, het belangrijkste ingrediënt van de buurtsoep.
Dat is de betrokken buur, waar vind je die?
We hebben veel mogelijkheden benut. Een artikel in de krant over Burendag, een post op Instagram of Facebook, of een ontmoeting van de buurtbewoner in zijn eigen wijk. Ook het bestaande netwerk van Stichting Welzijn werd gebruikt. Dit recept kwam via een Instagram post, waarbij we een oproep plaatste om vrijwilligers te werven voor het maatjes project. Zo vonden we Petra, die hierop reageerde. Zij wilde graag maatje worden en tijdens het kennismakingsgesprek kwamen we erachter dat zij ook graag in de buurt actief wilde zijn. Zij had in haar vorige woonplaats een buurtkastje gehad. We benaderden haar voor een buurtactiviteit.
Ingrediënten:
- Een betrokken buur
- Ontmoeten
- Begroeten
- Creativiteit
- Cake mix
- Ontmoetplekje
- Dosis spanning
- Tuinstoelen
- Kwetsbaarheid
- Eigen regie
- Luisteren
- Doorvragen
- Doorverwijzen
Ontmoeten & begroeten & creativiteit worden toegevoegd
Diverse ingrediënten worden toegevoegd. Dat brengt de smaak aan de soep. Lekker veel groentes erin, zoals bijvoorbeeld: Ontmoeten, begroeten en creativiteit. Nadat ik Petra telefonisch had benaderd volgde de eerste afspraak. We spraken af dat we op 21 augustus de buurtactiviteit zouden organiseren. De buurtactiviteit bestond uit ontmoeten en begroeten van buurtbewoners. Petra en haar partner Bob zouden twee cakes bakken en ze zouden de gemaakte uitnodigingen in de buurt uitdelen. Ik bracht hun de cake mix, de eieren en de andere ingrediënten en verzorgde de uitnodigingen.
Spannend, hoe zal de soep smaken?
Niet wetende hoe buurtbewoners reageren op dit recept, ‘was het op 21 augustus zover’. Ik stapte op de bakfiets met in de bak een statafel en een aantal thermoskannen met koffie en thee. Niet wetende wie ik zou ontmoeten en of er reacties waren op de uitnodigingen die Petra rondgedeeld had.
Toen ik aankwam zag ik 5 buurtbewoners onder de boom zitten. Maar naar gelang de tijd verstreek zaten er 16 buurtbewoners. Ze haalden de tuinstoelen tevoorschijn en er ontstond een grote groep van buurtjes. Ook speelden er wat buurtkinderen in de dichtbij gelegen speeltuin. De moeders wat meer op afstand maar wel betrokken bij de groep. Met veel buurtbewoners gesproken, echtparen, alleen gaanden en alleenstaanden. Veel persoonlijke gesprekken.
Luisteren & doorvragen brengen net iets meer smaak aan de soep
Er zijn veel buurtbewoners die zich prima kunnen redden, ze weten de weg naar instanties maar er is ook een kwetsbare groep. Bijvoorbeeld een buurman die net terug was uit het ziekenhuis. We brachten hem een plakje cake en kopje koffie. Buurtbewoners gesproken met hersenletsel en over de beperkingen die dat met zich meebracht. Maar ook echtparen die al vele jaren getrouwd waren. Het was een gezellige ontmoeting waar bewoners hun verhaal wilden delen maar ook hun zorgen uitspraken. In de buurt woont namelijk ook mevrouw Boonen, zij wilde niet komen omdat ze zich niet fit voelde. Ze vertelden dat mevrouw Boonen erg verdrietig was, zij kan haar verdriet niet verwerken. Zij verloor haar dochter en later ook haar man. Dat verdriet komt ze niet te boven.
De soep is de volgende dag nog lekkerder
Mevrouw Boonen bleef mij bezig houden. Burenhulp is juist voor deze kwetsbare buur maar deze buurvrouw was niet aanwezig tijdens de ontmoeting. Als zij niet naar de ontmoeting komt dan moest ik maar naar haar toe. Dat was een mooie aanleiding, je kan dan makkelijk zeggen: ‘Ik heb je gemist tijdens de buurt activiteit’.
Zo gezegd zo gedaan en ging ik naar mevrouw Boonen. Er volgde een leuk gesprek en ze was inderdaad heel verdrietig. In het verleden was ze actief bij Het Venster. Het zou zo mooi zijn als deze vrouw wat meer ging ondernemen. Ik heb een medewerker van het Venster benaderd en gevraagd of zij haar konden benaderen. Dat kon alleen met haar toestemming. Nog maar even een bezoekje brengen. Uiteindelijk had ze geen belangstelling, ze vermaakte zich wel met dynamic painting een creatieve activiteit die ze af en toe met de buurvrouw deed. Prima dat mevrouw Boonen zelf de regie wilde houden.
Een fijne nasmaak van deze soep
Ik dacht hiermee klaar te zijn maar een aantal weken later belt er een ongeruste dochter naar Stichting Welzijn. Ze vraagt of wij haar moeder kunnen benaderen. De verhouding tussen moeder en dochter loopt niet fijn. Na wat navraag bleek dat deze dochter, de dochter van mevrouw Boonen te zijn. Onze welzijnswerker kon zo deze vrouw nogmaals bezoeken en ook een vervolgafspraak maken.
Recept doorgegeven
Dit recept heb ik gedeeld met Petra en zij benaderde mij weer voor nieuwe recepten. Een high-tea in de ontmoeting. Ook ontmoet en begroet zij mevrouw Boonen.
Deze soep vulde mijn maag
Een mooi ervaringsverhaal dat je mensen op straat spreekt en dat er steeds meer ontmoetingen uit voortkomen. Dat geeft een voldaan gevoel dat je deze buurtbewoners op een laagdrempelige manier kon helpen, gewoon in hun eigen buurt. Het valt mij op hoe kwetsbaar mensen waren tijdens deze ontmoetingen. Op deze manier je verhaal delen, dat er iemand doorvraagt, echt belangstelling toont voor jou leven. Dan zal eenzaamheid zeker verminderen, als je gehoord en gezien wordt. Buurtbewoners die zelf hun regie pakken en hulp vragen, mensen die hun verhaal durfden te delen. Zo waren wij present in deze buurt en daar zal een preventieve werking vanuit gaan. Dat maakt Burenhulp zo mooi en belangrijk voor onze gemeenschap.
(Namen zijn fictief in verband met privacy)