Bandstoten, Driebanden en Tien over rood; 50+-ers spelen biljart

30 april 2024 | Nieuws

Biljarten is één van de favoriete bezigheden voor mannen – en ook een aantal vrouwen – op gerijpte leeftijd. In Nunspeet brengt de Seniorensociëteit Voor Ons Plezier, kortweg SVOP, dat al tientallen jaren in praktijk. Dat zijn 33 mannen uit de gemeente Nunspeet, aangevuld met een enkeling uit het naburige Hierden. “Iedereen die vijftig plus is kan bij ons aanschuiven. Er zijn nog geen vrouwen, maar die zijn zeker ook van harte welkom”, zeggen secretaris Ruud de Ruiter en penningmeester Kees Heijstek.

Wat de club doet?

“We zijn gevestigd in Veluvine. Daar komen we op dinsdag- en vrijdagochtend en vrijdagmiddag bij elkaar. Dat wil zeggen: verdeeld over drie groepen al naar gelang hun ranking samengesteld. Ze spelen dan een interne competitie. Op donderdagochtend kunnen geïnteresseerden vrij naar binnen lopen en via één van onze bestuursleden kennis maken met de vereniging.

“Als Piet 40 caramboles moet maken en Jan 35 gaat het erom wie als eerste dat aantal bij elkaar heeft gestoten. Het gaat er vaak heel spannend aan toe.”

Die interne competitie begint in september en eindigt in mei. Op 26 april dit jaar komen de drie groepswinnaars om het clubkampioenschap. Ook dat weer volgens de ranking, waarbij ze alle drie dezelfde kansen hebben om te winnen. Als Piet 40 caramboles moet maken en Jan 35 gaat het erom wie als eerste dat aantal bij elkaar heeft gestoten. Het gaat er vaak heel spannend aan toe.”

Het is een concentratiesport…

“Zeker. Daarom haakt een aantal leden op vergevorderde leeftijd af. Vooral ook in de coronatijd heeft ons dat leden gekost. We hadden het over de deelname van vrouwen. Bij een verloting won een dame een keu als hoofdprijs. Die is er gelijk mee aan de slag gegaan, maar na een paar keer heeft ze deze toch maar aan de kant gelegd.

Buiten de competitie om kennen we nog een aantal activiteiten zoals een kersttoernooi verdeeld over drie ochtenden, een ‘aangeklede’ ledenvergadering in augustus, wanneer de winnaar van het clubkampioenschap op het schild wordt gehesen.

Enkele leden spelen ook in de competitie van de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond. Hun thuiswedstrijden zijn op donderdag in Veluvine. Daar komen eigenlijk wel wat mensen naar kijken. We hebben daar aks SVOP geen omkijken naar.”

Ligt het na mei allemaal stil?

“Nee, dan komt alleen een eind aan de huur van zaal en materiaal. In de periode erna kan iedereen door gebruik van de tijdsklok een spelletje spelen. Op dit moment zit de competitie erop, hebben we dus de finale ervan nog voor de boeg. Normaliter spelen we het libre, maar nu houden we ons bezig met diverse andere onderdelen van de biljartsport zoals bandstoten, driebanden en tien over rood. Ook dat weer volgens een puntensysteem. We zijn overigens blij dat we na de overstroming in Veluvine, waarin ook wij drooggelegd werden, weer vol aan de bak kunnen.

Het biljarten betekent veel voor de leden. Natuurlijk proberen ze zoveel mogelijk caramboles te maken, maar het gezelligheidsaspect is minstens zo belangrijk hoor.”

Wie er meer weten kan Ruud mailen; rderuiter59@gmail.com of telefonisch 06-20852299. Ondanks de grote concurrentie van snookeren blijft de biljartsport bij senioren een geliefde bezigheid.

Gerelateerde nieuwsberichten

Weerbaarheidstrainingen binnen het basisonderwijs

Weerbaarheidstrainingen binnen het basisonderwijs

Zoals misschien al bij jullie bekend bieden we vanuit Welzijn Nunspeet al jaren sociale vaardigheidstrainingen en weerbaarheidstrainingen binnen de Gemeente Nunspeet, zowel op basisonderwijs als voortgezet onderwijs, maar ook buitenschools. We hebben hier ruime...

Nunspeetse naaldkunst: Quilten is rustgevend en ontspannend

Nunspeetse naaldkunst: Quilten is rustgevend en ontspannend

Eens in de twee weken komt quiltclub Amice bij elkaar in De Veluvine in Nunspeet. De naam Amice betekent vriend en de dames zijn het erover eens dat ze met elkaar via het quilten ook vriendschap onderhouden. Tijdens het handwerken wordt er met elkaar gepraat en in die...