Coalitie tegen eenzaamheid

3 juni 2024 | Nieuws

Eenzaamheid is een wijdverspreid probleem; 38 procent van de inwoners in gemeente Nunspeet ervaart gevoelens van eenzaamheid. Dit percentage komt overeen met het landelijk beeld. Noah vertelt: “In september 2023 zijn wij gestart met het signaalpunt Nunspeet voor elkaar. We houden een wekelijkse inloop op donderdagochtend van 10.00 tot 11.00 uur op ons kantoor. Iedereen met vragen voor zichzelf of zorgen om een ander is welkom. Soms is een kop koffie, een goed gesprek en het luisteren naar het verhaal van de bezoeker al voldoende.”

Nunspeet voor elkaar heeft een werkgroep die momenteel werkt aan de lancering van een Coalitie tegen Eenzaamheid. Noah: “We benaderen en bezoeken plekken waar veel mensen komen of waar eenzaamheid zou kunnen worden herkend. Denk bijvoorbeeld aan een kapsalon of winkel. Wat kunnen bedrijven of organisaties doen voor eenzame mensen? Hoe herken je eenzaamheid? Hoe ga je een gesprek aan? Of wat kun je mensen meegeven?” Noah en de collega’s van de werkgroep werken antwoorden op deze vragen nu uit in een informatiekaart en in trainingen over hoe intern en extern met eenzaamheid omgegaan kan worden. “We beginnen de komende weken met het benaderen van de eerste organisaties die zich hard willen maken tegen eenzaamheid. Hoe mooi zou het zijn om bij de lancering van de coalitie al een deel van de bedrijven en organisaties aangesloten te hebben.”

“Met elkaar in gesprek gaan over eenzaamheidsgevoelens is niet vanzelfsprekend en kent vaak een taboe.”

De coalitie wil ook een netwerkfunctie vervullen door jaarlijks een bijeenkomst te organiseren, ervaringen en informatie te delen en positieve verhalen te verspreiden. De betrokkenheid bevorderen en mensen aanmoedigen om iets te doen tegen eenzaamheid is cruciaal. Noah benadrukt: “Met elkaar in gesprek gaan over eenzaamheidsgevoelens is niet vanzelfsprekend en kent vaak een taboe. Onze coalitie wil dit doorbreken en handelingsverlegenheid verminderen.”

Wie met zijn bedrijf of organisatie wil bijdragen aan de strijd tegen eenzaamheid nodigt Noah uit voor een kop koffie of hij komt langs om de beschikbare informatiekaart te laten zien en uitleg te geven over de activiteiten en de coalitie. “Ons doel is om de coalitie rond oktober officieel te lanceren. In de komende maanden willen we met Nunspeetse bedrijven en ondernemers in contact komen en samen naar de lancering toewerken”, aldus Noah.

Wie meer informatie wil, kan contact opnemen met Noah Koning via 0341-252020 of noah@welzijnnunspeet.nl. Of bezoek de website Signaalpunt Nunspeet.

Dit artikel stond in Nunspeet huis aan huis en is geschreven door Monique Branse

Gerelateerde nieuwsberichten

Weerbaarheidstraining voor kinderen uit groep 6, 7 & 8

Weerbaarheidstraining voor kinderen uit groep 6, 7 & 8

Zoals misschien al bij u bekend bieden we vanuit Stichting Welzijn Nunspeet (SWN) al jaren sociale vaardigheidstrainingen en weerbaarheidstrainingen binnen de Gemeente Nunspeet, zowel op basisonderwijs als voortgezet onderwijs, maar ook buitenschools. We hebben hier...

Terugblik: Girls United

Terugblik: Girls United

“Het was te gezellig”, volgens Hannah. Ook Lynn kon geen tips benoemen, ze zei: “Het is perfect”. Op dinsdag 7 mei 2024 was er wederom een geslaagde editie van het Girls United Nunspeet event gehad. We organiseerden een middag met activiteiten voor meiden van 10-14...

Lancering project ‘Steungezinnen’

Lancering project ‘Steungezinnen’

Welzijn Nunspeet start het project ‘Steungezinnen’. Daarbij wordt een gezin dat tijdelijk overbelast is aan een gezin dat graag wat voor een ander wil betekenen. Daarnaast starten ze ‘moeders informeren moeders’.