Jongerenwerkers in Nunspeet gaan voor veiligheid en vertrouwen

20 november 2022 | Nieuws

Begin november koningin Máxima een open brief* aan jongeren. Want, jongeren staan steeds meer en vaker onder druk en lijden onder stress of mentale problemen. Het advies van de koningin luidt: praten, praten, praten. In Nunspeet zijn Hadassa Drost en Bert de Jonge werkzaam als jongerenwerkers voor Stichting Welzijn Nunspeet en bieden zij naast activiteiten ook een luisterend oor.

In hun taak en rol als jongerenwerkers zijn ze er voor de tieners en jongeren van Nunspeet. Hiervoor werken ze ook samen met onder andere het straathoekwerk en Nuborgh College Veluvine. Ze organiseren diverse activiteiten zoals inloopavonden, weerbaarheidstrainingen en creatieve avonden. In de pauzes van het Nuborgh College Veluvine, zijn ze beschikbaar voor de tieners van de school.

Bert: “Social Media is één van de factoren bij jongeren die voor stress kan zorgen. Jongeren vergelijken zichzelf met elkaar. Maar, het waardevolle aan ons werk is dat wij de jongeren echt zien en hen kunnen leren kennen. Zo is de drempel laag om naar ons toe te komen als ze ergens over willen praten.”

Girls United

Hadassa is sinds kort werkzaam als jongerenwerker en richt zich, naast de inloopavonden ook op activiteiten speciaal voor meiden. Hadassa: “Wij hebben ook de berichten gelezen in het nieuws dat het mentaal niet goed gaat met een groot deel van de meiden. Dat maakte dat we nog meer voor hen willen doen.” Er worden al Girls Only avonden georganiseerd. Hier kunnen meiden bijvoorbeeld gezellig en samen creatief aan de slag. “We zijn nu ook bezig met een nieuw concept, namelijk Girls United. In april komt er een mooi evenement voor meiden, door meiden. We gaan de meiden uitdagen hun talenten in te zetten, waarmee ze andere meiden weer tot dienst kunnen zijn in de vorm van workshops.” Tijdens de avonden van het meidenwerk staan ook ontmoeting en verbinding centraal, zodat ze ook leren om verantwoordelijkheid te dragen voor elkaar en er onderling voor elkaar kunnen zijn.

Veilige sfeer en vertrouwen

De jongerenwerkers hechten veel waarde aan een veilige sfeer voor de jongeren. Bert: “Dat zit ‘m vooral in er zijn. De jongeren moeten weten dat ze op ons aan kunnen en dat ze ons kunnen vertrouwen. Wij zijn er voor hen.”

Bekijk alle activiteiten voor jongeren >>>

Bron: Tekst en beeld > RTV Nunspeet


* Je bent niet alleen (open brief van Koningin Maxima in het Algemeen Dagblad)

Onderzoek na onderzoek laat verontrustende cijfers zien over de mentale gezondheid van onze jongeren. Jonge mensen ervaren een steeds hogere druk om te presteren. Faalangst, stress, depressieve klachten en zelfs suïcide; ze nemen helaas toe. En zorgen over (studie)schulden, woningnood of de klimaatcrisis maken het voor veel jongeren lastig om hoopvol te zijn over de toekomst.

In maart hebben we een nieuwe stichting gelanceerd, MIND Us, waar ik erevoorzitter van ben. MIND Us gunt alle jongeren de kans om zich veerkrachtig te ontwikkelen. Dat kan alleen als ze grip krijgen op hun mentale gezondheid en hulp weten te vinden als dat nodig is. Er gebeurt gelukkig al heel veel. Samen met jongeren kijkt MIND Us naar wat er al is en wat effect heeft. Vervolgens gaan we dat wat goed werkt, verbinden en verspreiden. Daarbij sluiten we aan bij de leefwereld van de jongeren zelf; hun school of college, hun wijk met sportclubs en verenigingen en natuurlijk sociale media.

We weten in ieder geval zeker dat snel in actie komen cruciaal is. Hoe eerder we signalen opvangen, hoe groter de kans dat jongeren hun mentale weerbaarheid weer terugvinden voordat problemen té groot worden. Mentale problemen ontstaan immers vaak al op jonge leeftijd. Driekwart ontstaat voor het 25ste levensjaar en de helft zelfs voor het 15de levensjaar.

Tegen de jongeren blijf ik zeggen: praten praten praten. Dat helpt écht. Deel je gevoelens met vrienden, je ouders of andere vertrouwde mensen die dicht bij je staan. Laat het weten als het goed met je gaat en vertel het hun vooral ook als het even iets minder goed gaat. Want je bent niet alleen. Niet elke dag hoeft een tien te zijn. Niet alles wat je doet hoeft te lukken. Je hoeft niet altijd vrolijk te zijn. Soms is een dag gewoon minder leuk. Soms komt je verwachting niet uit. En dat is niet erg. Dat hebben we allemaal. Het leven gaat immers nooit in een rechte lijn.

Tegen alle ouders, leraren, trainers, coaches en rolmodellen zeg ik: u kunt een goed voorbeeld zijn door eerlijk te praten over uw eigen gevoelens. Help onze jongeren goed op weg. Vorm samen een steunnetwerk en help jongeren te leren omgaan met tegenslag, verdriet en stress. Ongetwijfeld kunt u zelf ook weer leren van hen. We moeten eerlijk naar onszelf durven kijken en elkaar helpen de balans in het leven te vinden.

In alle gesprekken die ik heb met jullie, jongeren, hoor en zie ik jullie kracht, kwetsbaarheid en openheid. En ook de worsteling met de hoge verwachtingen die je hebt van jezelf en van het leven. Jullie verdienen onze onvoorwaardelijke steun en hulp om mentaal gezond te blijven. Dat begint heel simpel met een luisterend oor en een eerlijk gesprek.

We kunnen samen zoveel doen om jonge mensen op weg te helpen naar een gezonde toekomst! Op 6 december presenteert MIND Us de plannen voor de komende jaren. U kunt erop rekenen dat jongeren in al onze plannen centraal staan. We gaan dit samen met hen doen. Als u ook meedoet, gaan we samen het verschil maken!

H.M. Koningin Máxima,
erevoorzitter en mede-initiatiefnemer Stichting MIND Us

Bron Ad.nl

Gerelateerde nieuwsberichten

Vitaal oud worden in de gemeente Nunspeet

Vitaal oud worden in de gemeente Nunspeet

Ouderdom is een rekbaar begrip. We noemen onszelf niet zo snel (en graag) oud. Bij het ouder worden komen nu eenmaal ook uitdagingen kijken en achteruitgang. Denk dan aan beperkingen als bijvoorbeeld minder mobiel zijn. Zowel lichamelijk als geestelijk kan dit ons...

Maatjes matchen; we geven elkaar betekenis

Maatjes matchen; we geven elkaar betekenis

“Jij bent de eerste persoon in Nunspeet die echt de tijd en moeite heeft genomen om met mij Nederlands te spreken”. Dit vertelde een meneer uit Syrië die in 2021 in Nederland is komen wonen tegen zijn taalmaatje. Een taalmaatje brengt veel meer dan alleen het leren...

Nunspeet Voor Elkaar bestaat een half jaar!

Nunspeet Voor Elkaar bestaat een half jaar!

Een half jaar geleden opende wethouder Mark van de Bunte het signaalpunt ‘Nunspeet Voor Elkaar’. Het signaalpunt is er voor mensen die zelf eenzaamheidsgevoelens ervaren of mensen om hun heen kennen die dat ervaren. Eenzaamheid is iets waar ook jij en ik mee...