Weerbaarheidstrainingen binnen het basisonderwijs

30 april 2024 | Nieuws

Zoals misschien al bij jullie bekend bieden we vanuit Welzijn Nunspeet al jaren sociale vaardigheidstrainingen en weerbaarheidstrainingen binnen de Gemeente Nunspeet, zowel op basisonderwijs als voortgezet onderwijs, maar ook buitenschools. We hebben hier ruime ervaring in en vinden het zelf van grote meerwaarde dat we zo vanuit ons jongerenwerk kinderen al binnen het basisonderwijs in beeld krijgen en wij daardoor voor hen vertrouwde personen worden. Dat maakt de drempel naar het jongerenwerk en de activiteiten en hulp die we bieden lager wanneer ze eenmaal op het voortgezet onderwijs zitten. Ook de afgelopen en de komende periode hebben we weer mooie trainingen op het programma (gehad) binnen het basisonderwijs.

De afgelopen acht weken gaven Bert en Hadassa weerbaarheidslessen op een basisschool. Met die groep werkten ze aan thema’s als veiligheid, grenzen aangeven en rekening houden met anderen. Zowel het groepsproces als de individuele doelen kwamen aan de orde. Voor elk kind is een ander aspect van de weerbaarheidstraining belangrijk. Aan het eind van de les kregen ze van de kinderen een collage waarop door elk kind beschreven was wat ze voornamelijk hadden geleerd tijdens de lessen. Echt een hele mooie herinnering aan deze training en weer een extra motivatie en energie om een volgend traject te mogen starten!

Meidenvenijn

Zes weken lang ondersteunde Jacquelien een groep met een training over meidenvenijn. De klas was al met elkaar aan de slag geweest met het verbeteren van het klimaat in de klas en nu mochten we nog specifiek met de meiden uit de klas aan de slag. Wat is eigenlijk het verschil tussen jongens en meiden als het gaat om sociale interactie? Hoe zorgen we er met elkaar als meiden voor dat de sfeer onderling goed is en iedereen op z’n gemak is in de klas? Veel geleerd, hard gewerkt, maar ook veel plezier gehad met elkaar. Als afsluiting maakten de meiden een mooi canvas met daarop zaken die zij van belang vinden onderling en daar hun ‘handtekening’ bij.

Pittige groepsdynamiek

Bij een andere basisschool worden twee bovenbouwgroepen binnenkort samengevoegd. De groep is een paar jaar eerder juist opgesplitst vanwege de pittige groepsdynamiek en de verwachting is daardoor dan ook dat het belangrijk is om extra aandacht te hebben en in te zetten op een positieve groepsvorming, gelijk vanaf het begin. We vinden het heel fijn dat we hier vanuit onze kennis en ervaring aan bij mogen dragen. We trainen nu zes weken tot aan de zomervakantie en vervolgens nog 6 weken vanaf de zomervakantie.

Speciaal voor groep 6-8 meiden

Daarnaast starten Hadassa en Jacquelien met ondersteuning van Leonie vanaf de meivakantie een weerbaarheidstraining speciaal voor meiden uit groep 6 / 7 & 8. De meiden komen van de verschillende basisscholen in de gemeente Nunspeet en de training sluit heel goed aan bij de doelgroep. Er is ruimte thema’s als emoties, grenzen, vriendschap en omgaan met lastige (onverwachte) situaties. Ook hier hebben we weer heel veel zin in. Het is iedere keer weer een uitdaging om dat wat we over willen brengen allemaal in die altijd te beperkte tijd te passen.

En zo zie je maar; het geven van weerbaarheidstrainingen is nooit saai en altijd weer anders.

 

Gerelateerde nieuwsberichten

Nunspeetse naaldkunst: Quilten is rustgevend en ontspannend

Nunspeetse naaldkunst: Quilten is rustgevend en ontspannend

Eens in de twee weken komt quiltclub Amice bij elkaar in De Veluvine in Nunspeet. De naam Amice betekent vriend en de dames zijn het erover eens dat ze met elkaar via het quilten ook vriendschap onderhouden. Tijdens het handwerken wordt er met elkaar gepraat en in die...

Bandstoten, Driebanden en Tien over rood; 50+-ers spelen biljart

Bandstoten, Driebanden en Tien over rood; 50+-ers spelen biljart

Biljarten is één van de favoriete bezigheden voor mannen – en ook een aantal vrouwen – op gerijpte leeftijd. In Nunspeet brengt de Seniorensociëteit Voor Ons Plezier, kortweg SVOP, dat al tientallen jaren in praktijk. Dat zijn 33 mannen uit de gemeente Nunspeet,...